jan
04

Ontwerp Museumplein

reacties zijn uitgeschakeld/

logo ontwerpinstituutAfgelopen najaar volgde ik de cursus Creatief Ontwerpen bij het Ontwerp Instituut in Apeldoorn. Samen met 7 vakgenoten werden we wekenlijks uitgedaagd om op een heel andere manier onze creativiteit in te zetten, dan we gewend zijn. We leerden anders te kijken naar allerlei kunstvormen en leerden trucs van de grote meesters, zowel op kunstgebied als op het gebied van (landschaps)architectuur. De eindopdracht die als rode draad door de cursus liep, was het maken van een concept benadering voor een ontwerp rondom de nieuwe entree van het Van Gogh Museum / Museumplein Amsterdam.

Zonder plattegrond op schaal, programma van eisen of financiële beperkingen ging ieder van ons hier mee aan de slag. Wekelijks toonden we elkaar onze (zeer uiteenlopende) ideeën en kregen we feedback van cursuleider Michel Lafaille. Ik leerde dat ik nog veel grootser moest denken dan bij het ontwerpen van boerderijtuinen of bedrijfstuinen. Het Museumplein is geen tuin of klein park, maar een enorme ruimte midden in de stad.

Tot mijn verbazing durfde ik in de laatste week alle plantvakken weg te laten en mij te beperken tot de essentie: een aantal groepen met grote bomen. De bomen geven een mooie schaduw op het gebouw van het museum en weerspiegelen schilderachtig in de nieuwe grote vijver die ik ontwierp in de vorm van een schilderspalet. Fonteinen met daartussen gekleurde bestrating, die refereert aan de krachtige penseelstreken van Van Gogh, zorgen voor levendigheid en ontspanning op het plein bij de nieuwe entree.

Plant & Stijl Tuinontwerp