Inspiratie voor een nieuwe tuin

Romantische tuin

In een romantische tuin zijn bijzondere hoekjes gecreëerd, waar je je kunt terugtrekken en kunt genieten van elkaar en van de omgeving. De indeling is informeel, maar weldoordacht en vaak verrassend.

De beplanting bestaat uit planten die de zintuigen prikkelen. Geurende rozen of lavendel, ruisend gras of fijne details van bloemen of bladeren.

Passende harde materialen zijn bijvoorbeeld gebakken waaltjes, een prieeltje of een rustig kabbelend waterornament.

Engelse landschapstuin

De Engelse landschapstuin wordt ook wel ‘cottage style’ genoemd. Vroeger waren deze tuinen op het platteland een combinatie van bloemen, groente en fruit.

Deze stijl geeft een ontspannen gevoel en heeft een informele uitstraling. Combinaties van beplanting zijn vaak traditioneel, door zachtere kleuren bij elkaar te zetten en de meest geurende soorten te kiezen. Dit geeft de tuin ook weer een romantische uitstraling.

De harde materialen worden minimaal gebruikt. De beplanting voert de boventoon en vormt de structuur van de tuin.

Natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin voert de beplanting de boventoon. Simpelweg door te kiezen voor bepaalde planten kunt u ervoor zorgen dat er meer “leven” in uw tuin komt.

Er zijn veel planten die insecten of vlinders aantrekken, zoals Buddleja, Sedum of Verbena.

Fruitbomen en struiken zorgen voor vogels in uw tuin en water biedt een plaats voor kikkers of libelles om zich schuil te houden.

 

Pluktuin

Niets is zo lekker als zelf gekweekte (biologische) groente. Vers, smaakvol en met veel vitaminen.

Met zelf gezaaide bloemen maak je de mooiste natuurlijke boeketten.

Al in de Renaissance werden groente en bloemen samen geplant, om de moestuin er mooier uit te laten zien. Bloemen of kruiden kunnen ook als natuurlijke afweer tegen plagen worden geplant, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Een pluktuin is vaak een onderdeel van een natuurlijke of Engelse tuin.

 

Klassieke tuin

Een klassieke tuin kan romantische elementen, zoals een doorkijkje, bevatten, maar kenmerkt zich vaak door symmetrische vormen.

Door gebruik te maken van groenblijvende hagen, zoals buxus of taxus wordt er structuur gegeven aan de tuin.

In een klassieke tuin passen oude rozensoorten zoals theerozen. Er wordt meestal gebruik gemaakt van waalformaat en/of grind. Een vijver in een symmetrische vorm past in deze stijl.

Strakke tuin

Strakke tuinen (mensen noemen dit vaak moderne tuinen) passen goed bij nieuwbouw woningen in moderne stijl, waarbij soms gebruik is gemaakt van materialen zoals beton, staal of glas.

Voor een moderne tuin zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. Zo kan er naast de beplanting, gebruik worden gemaakt van bijzondere verfkleuren, ongebruikelijke materialen of moderne kunstvoorwerpen.

Door het geheel om elkaar af te stemmen, wordt het thema versterkt. Dit geldt uiteraard voor alle stijlen, maar voor een moderne stijl in het bijzonder. In strakke tuinen worden vaak grote plantgroepen gebruikt.

 

Leeftuin

Een leeftuin hoeft niet zo netjes te zijn ingericht, maar bevat wel alle elementen om volop van het buitenleven te genieten.

Er is voldoende ruimte om buiten te koken, eten of misschien zelfs te slapen. U kunt denken aan een overdekt terras, vaste barbecue, een hangmat, een buitendouche of zelfs een bad.

Kleurrijke planten passen goed bij het geheel. Ook groente en fruit doen het goed in de leeftuin.

 

Kindvriendelijke tuin

Vindt u het belangrijk dat uw tuin een plek wordt waarin de kinderen volledig hun gang kunnen gaan? Kies dan voor een tuin met voldoende speelruimte, denk bijvoorbeeld aan voldoende gras, een zandbak of een klimboom. Wees voorzichtig met vijvers en hoogteverschillen.

Is uw tuin voldoende groot, dan kunt u van een hoekje tuin de kindertuin maken waarin de kinderen zelf plantjes of groente kunnen verbouwen; leuk en leerzaam.

U kunt ook samen met uw kinderen een thema voor de tuin bedenken.

 

Onderhoudsarme tuin

Iedere tuin heeft onderhoud nodig. Als u vooral wilt genieten van uw tuin kunt u natuurlijk voor veel harde materialen kiezen, maar vergeet niet dat deze niet geheel onderhoudsvrij zijn en de tuin dan vaak niet meer prettig aanvoelt, omdat de hoeveelheid grijs en groen uit balans is.

In een onderhoudsarme tuin worden groter groepen beplanting en ook planten die structuur geven gebruikt. Groenblijvende bodembedekkers zorgen er voor dat onkruid geen kans krijgt.

Het snoeien van de tuin kan ook een paar keer per jaar worden uitbesteed.