• Romantische tuin

  In een romantische tuin zijn bijzondere hoekjes gecreëerd, waar je je kunt terugtrekken en kunt genieten van elkaar en van de omgeving. De indeling is informeel, maar weldoordacht en vaak verrassend. De beplanting bestaat uit planten die de zintuigen prikkelen. Geurende rozen of lavendel, ruisend gras of fijne details van bloemen of bladeren. Passende harde materialen zijn bijvoorbeeld een prieeltje of een rustig kabbelend waterornament.
 • Engelse landschapstuin

  De Engelse landschapstuin wordt ook wel 'cottage style' genoemd. Vroeger waren deze tuinen op het platteland een combinatie van bloemen, groente en fruit. Deze stijl geeft een ontspannen gevoel en heeft een informele uitstraling. Combinaties van beplanting zijn vaak traditioneel, door zachtere kleuren bij elkaar te zetten en de meest geurende soorten te kiezen. Dit geeft de tuin ook weer een romantische uitstraling. De harde materialen worden minimaal gebruikt. De beplanting voert de boventoon en vormt de structuur van de tuin.
 • Klassieke tuin

  Een klassieke tuin kan romantische elementen, zoals een doorkijkje, bevatten, maar kenmerkt zich vaak door symmetrische vormen. Door gebruik te maken van groenblijvende hagen, zoals buxus of taxus wordt er structuur gegeven aan de tuin. In een klassieke tuin passen oude rozensoorten zoals theerozen. Er wordt meestal gebruik gemaakt van waalformaat en/of grind. Een vijver in een symmetrische vorm past in deze stijl.
 • Onderhoudsvrije tuin

  Iedere tuin heeft onderhoud nodig. Als u vooral wilt genieten van uw tuin kunt u natuurlijk voor veel harde materialen zoals tegels of hout kiezen, maar vergeet niet dat deze niet geheel onderhoudsvrij zijn. Een mooi gazon vraagt tevens veel onderhoud, denk aan het wekelijks maaien, mos- en onkruidvrij houden en bemesten. In deze tuin worden borders met struiken die structuur geven en gedurende het jaar uw aandacht trekken gecombineerd. De border kunt u aanvullen met zomerbloeiers en bodembedekkers. Deze laatste zorgen er voor dat onkruid geen kans krijgt. Een jaarlijkse snoeibeurt (dat kunt u natuurlijk ook laten doen) is vaak al voldoende om de tuin een mooi aanzicht te geven.
 • Strakke tuin

  Strakke tuinen (mensen noemen dit vaak moderne tuinen) passen goed bij nieuwbouw woningen in moderne stijl, waarbij soms gebruik is gemaakt van materialen zoals beton, staal of glas. Voor een moderne tuin zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. Zo kan er naast de beplanting gebruik worden gemaakt van bijzondere verfkleuren, ongebruikelijke materialen of moderne kunstvoorwerpen. Door het geheel om elkaar af te stemmen, wordt het thema versterkt. Dit geldt uiteraard voor alle stijlen, maar voor een moderne stijl in het bijzonder. In strakke tuinen worden vaak grote plantgroepen gebruikt.
 • Natuurlijke tuin

  In een natuurlijke tuin voert de beplanting de boventoon. Simpelweg door te kiezen voor bepaalde planten kunt u ervoor zorgen dat er meer "leven" in uw tuin komt. Er zijn veel planten die insecten of vlinders aantrekken, zoals Buddleja, Sedum of Verbena bonariensis; een lust voor het oog. Fruitbomen en struiken zorgen voor vogels in uw tuin en water biedt een plaats voor kikkers of libelles om zich schuil te houden.
 • Kindvriendelijke tuin

  Vindt u het belangrijk dat uw tuin een plek wordt waarin de kinderen volledig hun gang kunnen gaan? Kies dan voor een tuin met voldoende speelruimte, denk bijvoorbeeld aan voldoende gras, een zandbak of een klimboom. Wees voorzichtig met vijvers en hoogteverschillen. Is uw tuin voldoende groot, dan kunt u van een hoekje tuin de kindertuin maken waarin de kinderen zelf plantjes of groente kunnen verbouwen; leuk en leerzaam. U kunt ook samen met uw kinderen een thema voor de tuin bedenken.
 • Leeftuin

  Een leeftuin hoeft niet zo netjes te zijn ingericht, maar bevat wel alle elementen om volop van het buitenleven te genieten. Er is voldoende ruimte om buiten te koken, eten of misschien zelfs te slapen. U kunt denken aan een overdekt terras, vaste barbecue, een buitendouche of zelfs een bad. Kleurrijke planten passen goed bij het geheel. Ook groente en fruit doen het goed in de leeftuin.
Plant & Stijl Tuinontwerp