• Wat zijn de kosten voor een tuinontwerp en beplantingsplan?

  De kosten zijn o.a. afhankelijk van de grootte van de tuin, situatie (bijv. hoogteverschillen), woonplaats (reistijd vanaf Jonkersvaart, ca. 20 minuten vanaf Groningen) en wensen.

  Na een kennismakingsgesprek wordt een projectvoorstel op maat gemaakt, passende bij de wensen van de opdrachtgever, waarin de werkzaamheden beschreven staan.

  Wilt u een eerste indicatie? Stuur dan per e-mail uw gegevens, een aantal foto’s van de tuin, afmetingen en wensen. U ontvangt dan een eerste prijsindicatie.

  Ter indicatie een ontwerp en beplantingsplan voor een stadstuin in Leek tot 100 m2  vanaf  € 875,00 of een ontwerp en beplantingsplan voor een tuin in Sneek van 1500 m2 vanaf  € 2.475,00.

 • Wat zijn de kosten voor tuinadvies?

  Is het niet nodig om een totaal ontwerp en beplantingsplan te laten maken of heeft u beperkter budget? Kies dan voor een aantal uren tuinadvies.

  Tuinadvies is altijd maatwerk. U kunt denken aan een schetsontwerp, beplantingsadvies voor een border of ontwerp van een overkapping.

  Het uurtarief voor tuinadvies is € 65,00 incl. BTW.  Het aantal uren is afhankelijk van mijn reistijd naar uw adres, de duur van de afspraak/afspraken en de wijze van uitwerking. De kilometervergoeding is in het uurtarief inbegrepen.

 • Wat zijn de kosten voor een nieuwe tuin?

  Een tuin kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Voordat u gaat nadenken over een nieuwe tuin kunt u voor uzelf een begroting opstellen. Een dergelijke begroting zou er, afhankelijk van uw wensen, als volgt uit kunnen zien:
  – Kosten tuinontwerp
  – Kosten beplanting
  – Kosten harde materialen zoals tegels, grind, hout (inclusief ondergrond)
  – Kosten tuinaanleg van harde materialen, gras, beplanting

  Vergeet niet de kosten van het eventueel afvoeren van oude materialen, graafwerkzaamheden en/of aanbrengen van nieuwe grond (indien nodig) te begroten. Als u zelf ervaren bent met bestraten of aanplanten, is er op deze post aanzienlijk te besparen. Als u niet ervaren bent, is het af te raden om te besparen op vakmensen.

 • Wanneer is de beste tijd om een tuinontwerp te laten maken?

  De meeste mensen denken aan het laten maken van een tuinontwerp als het voorjaar wordt. Een heerlijke tijd van het jaar om naar buiten te gaan en het liefste zo snel mogelijk van de tuin te genieten. U doet er daarom goed aan om al in de herfst en winter na te denken over uw wensen en een ontwerp te laten maken. De tuin kan dan in het voorjaar gerealiseerd worden.

  Bovendien is het voorjaar een drukke tijd bij tuinontwerpers en hoveniers, en dan kan het langer duren voordat u aan de beurt bent. Indien u in het voorjaar of de zomer plannen maakt zal de tuin waarschijnlijk pas in het najaar gerealiseerd kunnen worden.

 • Wanneer is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

  Tegenwoordig worden steeds meer bomen en bijna alle planten in potten geteeld. Het grote voordeel hiervan is dat er het hele jaar geplant kan worden. De beste tijd voor het aanleggen van een tuin blijft echter het voor- en het najaar.

  In de zomermaanden hebben bomen en planten het moeilijker om goed te wortelen doordat er veel water verdampt. Kiest u er toch voor om in deze periode een tuin aan te leggen dan dient tennminste 3 weken lang iedere ochtend en avond gesproeid te worden. Harde materialen zoals bestrating kunnen het hele jaar worden gelegd als de grond niet te nat is.

  Het leggen van graszoden kan het hele jaar door, maar niet als het vriest of erg warm weer is. Hetzelfde geldt voor het inzaaien van gras, hoewel de beste periode om dit te doen het voorjaar (april-mei) of de nazomer (half augustus-half oktober) is.

 • Hoeveel draagt een tuin bij aan de waarde van mijn huis?

  Een verzorgde en aantrekkelijke tuin die het hele jaar iets te bieden heeft draagt aanzienlijk bij aan de waarde van uw huis. In veel gevallen is het de investering meer dan waard. U kunt bovendien de tuin in de financiering van uw huis meenemen. De rente is mogelijk aftrekbaar van de belasting.
 • Wat is het voordeel van het laten maken van een beplantingsplan?

  In een tuinontwerp wordt duidelijk hoe de nieuwe tuin wordt ingedeeld (onder andere harde materialen, gras, bomen en beplanting). Een beplantingsplan geeft invulling aan de bomen en planten. Een dergelijk plan bestaat bijvoorbeeld uit: bomen, groenblijvende heesters, bladverliezende heesters, grassen en vaste planten.

  Bij de keuze van beplanting wordt rekening gehouden met de grondsoort, ligging, opbouw in de tuin en de aantrekkelijkheid van de beplanting in de verschillende seizoenen. In het beplantingsplan wordt rekening gehouden met de uiteindelijke grootte van de beplanting, zodat grotere planten ruimte krijgen om achter in de border te groeien en niet de kleinere planten verdringen.

  In het beplantingsplan krijgt u plant- en snoei-instructies en advies over eventuele bemesting. In een handig overzicht heeft u alle informatie bij elkaar.

 • Hoe ver moet een nieuwe boom of heg van de erfgrens worden geplant?

  Als u een nieuwe boom wilt planten, moet deze minimaal 2 meter uit de erfgrens van de buren worden geplant. Een heg of heester moet minimaal 50 cm. uit de erfgrens worden geplant. Er zijn echter uitzonderingen.

  Gemeentes kunnen een verordering vastleggen, waar afwijkende regels gelden.

  De Gemeente Groningen heeft in een Algemene Plaatselijke Verordening 2009 (Artikel 4:18) de afstand tot de erfgrens voor bomen op 50 cm. vastgelegd en de afstand voor heggen en heesters op nihil.

  Als  uw buren goedkeuren dat de boom dichter bij de erfgrens komt te staan dan uw Gemeente heeft bepaald, dat is het toegestaan hier van af te wijken. Het is verstandig deze toestemming in te schrijven bij het Kadaster.

  Als de nieuwe boom niet hoger wordt dan een (ondoorzichtige) schutting die al aanwezig is, is het toegestaan af te wijken van de bepalingen van de gemeente.


Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Plant & Stijl Tuinontwerp.

Plant & Stijl Tuinontwerp