Vergroening Brouwerswal en Langewal Gorredijk

door | 6 november 2023 | Actueel

Vorig jaar werd ik door de werkgroep van de bewoners van de Brouwerswal en Langewal in Gorredijk gevraagd om een plan te maken voor de vergroening van de smalle stroken tussen de straat en het water met gevarieerde kleurrijke beplanting, voor meer biodiversiteit en een aantrekkelijk straatbeeld. Dit bewonersinitiatief wordt gefinancierd door de gemeente Opsterland.

Het was een uitdagend project! Niet alleen omdat er veel verschillende bewoners, met uiteenlopende  wensen betrokken zijn, maar ook omdat de stroken op bepaalde stukken nog geen 1,5 meter breed zijn.

De werkgroep had een aantal wensen geformuleerd. Ten eerste wilden ze weer bomen terugbrengen in het straatbeeld, zoals dat eerder ook het geval was. Daarnaast wilden ze graag een gevarieerde beplanting met veel kleur en afwisseling van bloeiperiode in de seizoenen. Dit om het ook aantrekkelijker te maken voor vogels, vlinders, hommels en bijen. Ook het creëren van een aantal zitjes en niet onbelangrijk onderhoudsvriendelijk, werd genoemd, aangezien de bewoners zelf verantwoordelijk worden voor het onderhoud.

Ik stelde twee concept ontwerpen op, met verschillende type bomen, die na presentatie aan de werkgroep met de bewoners zijn besproken. Mijn advies was om voor kleinblijvende zuilvormige krentenboompjes te kiezen. Eigenlijk zijn het struiken, die niet of nauwelijks gesnoeid hoeven te worden. Ze vragen veel minder onderhoud dan de optie voor leibomen, die de werkgroep als eerste idee had aangedragen. De krentenstruiken zullen al vroeg in het voorjaar en krijgen eetbare krenten, waar de vogels dol op zijn. 

 

Naast de bestaande lantaarnpalen zijn aan iedere kade 3 zitjes met halfverharding en een houten zitelement aangelegd. De halfverharding oogt natuurlijker bij de beplanting dan bestrating. Bovendien is mijn mening dat er in de omgeving al genoeg stenen zijn. De halfverharding is goed waterdoorlatend en bovendien onderhoudsvriendelijk.

De stoere en robuuste houten zitelementen zijn gemaakt van 100% FSC gecertificeerd inlands Douglas afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Ze nodigen uit om even op te kunnen zitten en te genieten van alles wat er groeit en bloeit. Om er geen jongerenhangplek van te maken, zijn er bewust niet meerdere zitjes bij elkaar geplaatst. Er is wel genoeg ruimte om door bewoners nog een of meerdere stoeltjes naast te kunnen zetten.  

Geïnspireerd op het water, zijn rondom de krenten bodembedekkende bloeiende vaste planten in ‘golvende lijnen’ aangeplant. Deze zijn afgewisseld met langbloeiende laagblijvende heesters, waarvan ook groenblijvende en zelfs een winterbloeiende soort. Hoog recht opgaande siergrassen met daartussen laatbloeiende vaste planten, zorgen voor meer afwisseling in hoogte en dynamiek. De ‘golven’ komen zo ook in de variatie van hoogte van de beplanting terug.

Binnenkort zullen er samen met de bewoners nog ruim 1000 bollen worden geplant, voor nog meer variatie in kleur en bloei. In het voorjaar kunnen bewoners en passanten dan genieten van een kleurexplosie langs het water!