Pas als de dagen langer worden en het voorjaar bijna lijkt te beginnen, krijgen veel mensen zin om tuinplannen te maken, maar wanneer is nou eigenlijk de beste tijd om een tuin aan te leggen?

Tegenwoordig worden steeds meer bomen, en bijna alle planten, in potten geteeld. Het grote voordeel hiervan is dat er het hele jaar geplant kan worden. In de zomermaanden hebben bomen en planten het moeilijker om goed te wortelen doordat er veel water verdampt. Deze periode is daarom minder geschikt. Kiest u er toch voor om in deze periode een tuin aan te leggen, dan dient tennminste 3 weken lang iedere ochtend en avond gesproeid te worden.

In de winterperiode kunnen bomen en heesters ook prima geplant worden, zolang de grond maar niet bevroren is. Vaste planten moeten in het voorjaar (na de laatste nachtvorst) worden geplant of in het vroege najaar. De planten kunnen dan nog goed wortelen voordat de winterperiode aanbreekt en zullen dan weer opnieuw uitlopen.

Harde materialen zoals bestrating kunnen het hele jaar worden gelegd als de grond niet te nat is. Het leggen van graszoden kan het hele jaar door, maar niet als het vriest of erg warm weer is. Hetzelfde geldt voor het inzaaien van gras, hoewel de beste periode om dit te doen het voorjaar (april-mei) of de nazomer (half augustus-half oktober) is.