Buxusziekte? Ilex is een goed alternatief

Heeft u buxus in de tuin die kale of bruine plekken op het blad of de takken laat zien? Dan is de kans groot dat de buxus is aangetast door buxusziekte. Deze agressieve schimmelziekte komt steeds vaker voor, en is niet eenvoudig te bestrijden. De ziekte is besmettelijk en zal andere buxus in uw tuin aantasten. Een zeer goed alternatief voor buxus is ilex. Deze plant lijkt erg op buxus, is ook wintergroen, maar heeft een donkergroener en iets steviger blad. De ilex is ook prima in vorm te snoeien en is een zeer sterke plant. Het is één van mijn favoriete planten die ik gebruik in tuinontwerpen, zowel in klassieke als moderne tuinen.
Comment :Off

Tuin aanleggen in het voorjaar?

Pas als de dagen langer worden en het voorjaar bijna lijkt te beginnen, krijgen veel mensen zin om tuinplannen te maken, maar wanneer is nou eigenlijk de beste tijd om een tuin aan te leggen? Tegenwoordig worden steeds meer bomen, en bijna alle planten, in potten geteeld. Het grote voordeel hiervan is dat er het hele jaar geplant kan worden. In de zomermaanden hebben bomen en planten het moeilijker om goed te wortelen doordat er veel water verdampt. Deze periode is daarom minder geschikt. Kiest u er toch voor om in deze periode een tuin aan te leggen, dan dient tennminste 3 weken lang iedere ochtend en avond gesproeid te worden. In de winterperiode kunnen bomen en heesters ook prima geplant worden, zolang de grond maar niet bevroren is. Vaste planten moeten in het voorjaar (na de laatste nachtvorst) worden geplant of in het vroege najaar. De planten kunnen dan nog goed wortelen voordat de winterperiode aanbreekt en zullen dan weer opnieuw uitlopen. Harde materialen zoals...
Comment :Off

Herfstkleur in de tuin

Er zijn veel planten met een prachtige herfstkleur zoals bijvoorbeeld: Euonymus alatus (Kardinaalshoed), Rhus typhina (Fluweelboom), Cotinus coggygria ‘Royal purple’ (Pruikenboom) en Parthenocissus tricuspidata (Wilde wingerd). Ook siergrassen maken de tuin mooi in de herfst. Ze combineren mooi met laatbloeiende vaste planten zoals bijvoorbeeld Persicaria amplexicaulis (Duizendknoop), Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ (Herfstanemoon) of Verbena bonariensis (IJzerhard).
Comment :Off
Plant & Stijl Tuinontwerp